PortaliForumPytësoriRegjistrohuidentifikimi

Share | 
 

 Fakte dhe Statistika ne ISLAM

Shko poshtë 
AutoriMesazh
LaNiGc

avatar

Numri i postimeve : 682
Pikët : 2452
Reputation : 291
Join date : 23/03/2012
Mosha : 30
Vendodhja : DIGITAL OCEAN

MesazhTitulli: Fakte dhe Statistika ne ISLAM   Wed Nov 21, 2012 3:42 am

Fakte dhe Statistika


Përse evropianët po pranojnë Islamin?

PARIS - Mary Fallot është një e konvertuar e re në Islam. Ajo e pranoi Islamin tre vjet më parë, pasi i kishte bërë vetes shumë pyetje shpirtërore të cilat nuk kishin gjetur zgjidhje në Katolicizmin e fëmijërisë së saj. Ajo thotë se dyshimet që ngre feja e saj e re te të tjerët janë “të dhimbshme” për të. "Për mua,- shton ajo,- Islami është një mesazh dashurie, tolerance dhe paqeje."

Ky është një mesazh që po tërheq gjithnjë e më shumë evropianë në një kohë kur kureshtja për Islamin është rritur që prej 11 Shtatorit 2001, pohojnë hulumtues muslimanë dhe jomuslimanë. Edhe pse nuk ka shifra precize, vëzhguesit që monitorojnë popullsinë islame evropiane vlerësojnë se disa mijëra burra e gra konvertohen në Islam çdo vit.

Hulumtimet tregojnë se shumica e të konvertuarve janë femra, por, në kundërshtim me perceptimin e përgjithshëm, vetëm një pjesë e vogël konvertohen për t’u martuar me muslimanë.
"Kjo ka qenë mënyra më e zakonshme e konvertimit, por kohët e fundit më shumë gra janë duke u konvertuar për shkak të bindjeve të tyre", thotë Haifa Jawad, e cila jep mësim në Universitetin e Birmingham-it në Britani.
Fallot qesh kur e pyesin nëse konvertimi i saj kishte të bënte me jetën e saj dashurore. "Kur u thashë kolegeve në punë se isha konvertuar, reagimi i parë i tyre ishte të pyesnin nëse kisha një të dashur musliman", mban mend ajo. "Nuk mund ta besonin se isha konvertuar falë vullnetit tim të lirë. Në fakt,- shpjegon ajo,- më ka pëlqyer mënyra se si Islami kërkon një afërsi me Zotin. Islami është më i thjeshtë, më rigoroz dhe më i lehtë sepse është eksplicit. Unë isha në kërkim të një sistemi vlerash; njeriu ka nevojë të pasojë rregulla dhe sjellje në jetë. Krishterimi nuk m’i jepte të njëjtat pika referimi."
Këto arsye reflektojnë mënyrën e të menduarit të shumë femrave të konvertuara në Islam, mendojnë ekspertët që e kanë studiuar këtë dukuri. "Shumë gra po reagojnë ndaj pasigurive morale të shoqërisë perëndimore", thotë Dr. Jawad. "Atyre u pëlqen ndjenja e përkatësisë dhe e kujdesit që ofron Islami."

Të konvertuarit e tjerë janë të tërhequr nga "një ide e caktuar e femërores dhe e burrërores që ofron Islami," sugjeron Karin van Nieuëkerk, që ka studiuar dukurinë e konvertimit te femrat holandeze. "Ka më shumë hapësirë për familje dhe mëmësi në Islam dhe gratë nuk janë objekte seksi", shton van Nieuëkerk.
“Në të njëjtën kohë,- thotë Sarah Joseph,- një e konvertuar angleze që ka themeluar revistën "Emel," një revistë mbi mënyrën islame të jetesës, "ideja se të gjitha gratë e konvertuara janë në kërkim të një mënyre jetese familjare larg nga ekseset e feminizmit perëndimor nuk është plotësisht e saktë."
"Disa të konvertuar i japin vendimit të tyre një kuptim politik”, thotë Stefano Allievi, një profesor në Universitetin e Padovës në Itali. "Islami ofron një spiritualizim të politikës, ofron idenë e një urdhri të shenjtë, por kjo është një mënyrë më mashkullore e të kuptuarit të botës dhe rrallë i josh femrat”, shton ai.
Pasi marrin vendimin për t’u konvertuar, disa të konvertuar i marrin gjërat me nge, duke iu përshtatur zakoneve islame pak nga pak. Fallot, për shembull, nuk është ende gati të mbajë mbulesën islame, edhe pse ka veshur rroba më të gjata e më të gjera se më parë.
Disa të tjerë nuk vonohen, të shtyrë edhe nga ekzotizmi i fesë së re, dhe bëhen më të devotshëm sesa anëtarë të tjerë të bashkësisë islame që kanë lindur muslimanë.

The Christian Science Monito
Përkthyer me shkurtime nga Eglantina Muça/pertymoter


_________________
Ç'do gabim Eshte PSIM - Ç'do psim Eshte MSIM


Edituar për herë të fundit nga LaNiGc në Wed Nov 21, 2012 3:49 am, edituar 2 herë gjithsej
Mbrapsht në krye Shko poshtë
LaNiGc

avatar

Numri i postimeve : 682
Pikët : 2452
Reputation : 291
Join date : 23/03/2012
Mosha : 30
Vendodhja : DIGITAL OCEAN

MesazhTitulli: Re: Fakte dhe Statistika ne ISLAM   Wed Nov 21, 2012 3:42 am

Mrekullia e përhapjes së Islamit

Mrekullia e përhapjes së IslamitDo të flasim rreth një mrekullie profetike, përmes së cilës Profeti, lavdërimi dhe paqja e Allahut qoftë mbi të, na lajmëron rreth përhapjes së shpejtë të Islamit dhe se kjo fe do t’i përfshijë të gjitha pjesët e rruzullit tokësor. Lidhur me këtë do të njihemi përmes statistikave bashkëkohore rreth numrit të muslimanëve në të gjitha shtetet e botës.

Islami ndërmjet së kaluarës dhe së tashmes

Islami para katërmbëdhjetë shekujsh ka filluar me një njeri të vetëm e ai është i Dërguari ynë, paqja e Zotit qoftë mbi të, kurse numri i muslimanëve sot ka arritur në më shumë se një miliard e katërqind milionë. Ku qëndron fshehtësia e kësaj përhapjeje mahnitëse? Ç'thonë statistikat botërore rreth numrit të muslimanëve sot në botë?
Sot në botë ekzistojnë më tepër se 4200 fe'1'. Statistikat flasin se feja islame konsiderohet feja që përhapet më shpejt se të gjitha fetë e tjera në botë. Në vitin 1999, numri i muslimanëve në botë ka arritur në një miliard e dyqind milionë muslimanë'2'.

Islami sot përhapet në të gjitha kontinentet e botës. Në vitin 1997, në gjashtë kontinentet e botës, numri i muslimanëve ka arritur '3':
-në Azi 780 milionë
-në Afrikë 308 milionë
-në Evropë 32 milionë
-në Shtetet e Bashkuara të Amerikës 7 milionë
-në Australi 385 mijë.

Rritja e përqindjes së muslimanëve në botë

Në vitin 1900, numri i muslimanëve në botë ka qenë më pak se gjysma e numrit të të krishterëve, ndërsa në vitin 2025 numri i muslimanëve do të jetë më i madh se sa ai i krishterëve për shkak të rritjes së madhe të fesë islame'4'.
Në vitin 1900, përqindja e muslimanëve në botë ka arritur në 12.4%, ndërsa ajo e të krishterëve në 26.9%.
Në vitin 1980 përqindja e muslimanëve në botë ka arritur në 16.5%, ndërsa ajo e krishterëve në 30%.
Në vitin 2000 përqindja e muslimanëve në botë ka arritur në 19.2%, kurse ajo e krishterëve në 29.9%.
Ndërsa në vitin 2025 përqindja e muslimanëve në botë do të arrijë në 30%, kurse ajo e krishterëve në 25%.
Prej këtu mund të konstatojmë se Islami çdo vit rritet me një përqindje rreth 2.9%, dhe se kjo konsiderohet përqindja më e lartë e rritjes në botë'5'.

Çfarë ka thënë i Dërguari i Allahut rreth kësaj çështjeje?

Ekziston mrekulli profetike mahnitëse përmes së cilës i Dërguari i Allahut, paqja e Zotit qoftë mbi të, ka folur dhe ka shpjeguar se Islami do të përhapet në të gjitha pjesët e globit. I Dërguari thotë: "Kjo çështje – Islami- do të arrijë aty ku ka arritur dita dhe nata."

Me këtë nënkuptohet se çdo vend në të cilin arrin dita dhe nata do të arrijë edhe Islami dhe kjo vërtet ka ndodhur ngase në të gjitha vendet e botës sot ka muslimanë.

Kur kujtojmë se këtë thënie e ka thënë i Dërguari i Allahut në periudhën e dobësisë së muslimanëve dhe numrit të paktë të tyre, në rrethana në të cilat askush nuk ka parashikuar se Islami do të përhapet në të gjitha pjesët e botës, atëherë arrijmë të kuptojmë madhështinë e mrekullisë.

Ky hadith është thënë për t’i qetësuar besimtarët për shkak të dobësisë dhe numrit të tyre të vogël. Sikur Muhamedi, paqja e Zotit qoftë mbi të, të mos ishte i dërguar nga ana e Allahut të Madhërishëm, nuk do të merrte guximin t’i lajmëronte shokët e vet se Islami do të përhapet në të gjitha pjesët e tokës, përndryshe si do të garantonte?

Mirëpo Allahu, i Cili e di të fshehtën, e lajmëroi për këtë të vërtetë për t’i lajmëruar shokët e tij para një mijë e katërqind vjetësh, që të jetë përgëzim i fitores për ta si dhe të jetë argument për profetësinë e tij në këtë shekull!

Prej aspekteve të mrekullisë është edhe fakti se i Dërguari i Allahut ka bërë krahasim ndërmjet përhapjes së Islamit dhe ndërmjet ditës dhe natës dhe ky është krahasim i përpiktë dhe i drejtë. Ashtu si dita dhe nata arrin çdo pikë të rruzullit tokësor ashtu edhe Islami ka arritur në çdo pikë të sipërfaqes së tokës. Kjo nuk mund të imagjinohej në atë kohë.

Duke pasur parasysh edhe faktin se askush nuk i dinte kufijtë e ditës dhe natës dhe askush nuk e dinte se toka është rruzull dhe askush nuk ka parashikuar se Islami do të përhapet në të gjitha shtetet e botës, për këtë shkak mund të themi se ky hadith paraqet mrekullinë shkencore të Profetit, paqja e Zotit qoftë mbi të.

Ç'thotë Kurani lidhur me këtë çështje?

Allahu i Lartësuar thotë: "Ata dëshirojnë të fikin dritën e Allahut me gojën e tyre, por Allahu e përsos dritën e Vet, edhe nëse (këtë gjë) e urrejnë jobesimtarët. Allahu është Ai që e ka çuar të Dërguarin e Vet me udhërrëfimin dhe fenë e së Vërtetës, për ta ngritur atë më lart se të gjitha fetë, edhe nëse nuk e pëlqejnë idhujtarët." (Saf, 8-9)

Medito rreth fjalës së Allahut "për ta ngritur atë më lart se të gjitha fetë", a nuk argumenton se Islami do të jetë feja e parë në botë? Dhe kjo do të ndodhë shpejt me lejen e Allahut të Lartësuar.

Statistikat flasin se në vitin 2025 Islami do të jetë feja e parë për nga numri në nivel botëror. Në këtë që themi nuk ka ekzagjerim, pasi janë numra realë. Këto shifra vijnë nga shkencëtarë jomyslimanë, të cilët i kanë bërë këto statistika./klubikulturor/kohaislame

________________________________________________________

[1] www.adherents.com

[2] CAIR (Council on American-Islamic relations) 1999.

[3] Britannica Yearbook, 1997.

[4] Muslim Population Statistics, www.muslim-canada.org.

[5] Sato Tsugitaka, Muslim Societies, Routledge,UK, 2004.

_________________
Ç'do gabim Eshte PSIM - Ç'do psim Eshte MSIM
Mbrapsht në krye Shko poshtë
LaNiGc

avatar

Numri i postimeve : 682
Pikët : 2452
Reputation : 291
Join date : 23/03/2012
Mosha : 30
Vendodhja : DIGITAL OCEAN

MesazhTitulli: Re: Fakte dhe Statistika ne ISLAM   Wed Nov 21, 2012 3:43 am

Pjesë të Biblës janë shkruar nga njerëz të cilët gënjyen për identitetin e tyre

Bart D Ehrman thotë se shumë libra të Dhiatës së Re ishin të fallsifikuara nga njerëz të pretenduar të jenë apostujt si Pjetri, Pali apo Xhejmsi. Duke shkruar në Huffington Post , profesori Ehrman, autori i librave më të shitur 'Misquoting Jesus" dhe " Interrupted Jesus”,ka thënë dijetarët fetarë ishin të vetëdijshëm për" gënjeshtrat "e Biblës.
Ndërsa disa ishin të lumtur që ti pranojnë të tjerët duke i referuar si "pseudepigrafa '- do të thotë një punë që atribuohet në mënyrë të gabuar -, shkroi ai.
Në librin e tij të ri, Pse Autorët e Biblës nuk janë ata që mendojmë se janë, profesori Ehrman pohon Letra e dytë e Pjetrit - ose Pjetri 2 - ishte i falsifikuar.
"... Dijetarët kudo - me përjashtim të miqve tanë në mesin e fondamentalistëve - do të ju them se nuk ka asnjë mënyrë në tokën e gjelbër të Perëndisë se Pjetri shkroi librin.
'Dikush tjetër e ka shkruar duke deklaruar të jetë Pjetri, "shkruan ai.
Ai pastaj sugjeron se është e gabuar për dijetarët të cilët thonë se ishte e pranueshme në botën e lashtë për dikë të shkruajë një libër në emër të dikujt tjetër
Profesor Ehrman shkruan 'Nëse shihni në atë që njerëzit e lashtë në të vërtetë thanë në lidhje me praktikën, do të shihni se pa ndryshim e quajtën të gënjyer dhe e kanë dënuar atë si një praktikë mashtruese, madje edhe në qarqet krishterë, ".
Shumë studiues mendojnë se gjashtë nga 13 letrat e shkruara gjoja nga Pali ishin të shkruar nga dikush tjetër që pretendojnë të jenë nga Pali, thotë Profesor Ehrman.
Shën Pali
Shen Pjeter mee celes
Identiteti i supozuar: Profesor Ehrman pohon se dikush ka paraqitur të drejtën e Shën Pjetrit duke s hkruar Pjetrin 2 dhe një paraqitje tjetër tek Shën Pali, ka shkruar gjashtë nga 13 letrat e tij.
"Në botën e lashtë, libra të tillë si ishin të etiketuara si pseudoi - gënjeshtra," shkruan ai.
Profesor Ehrman pohon gjithashtu se autori i librit të Timoteut 1 duke pretenduar të jetë Paul, por në fakt e vërteta ishte dikush që jetoi pasi Pali kishte vdekur. Sipas Profesorit Ehrman , Autori pastaj përdori emrin e apostullit që të trajtoj një problem që e kishte parë në kishë.
'Gratë shpreheshin publikisht duke ushtruar autoritet dhe duke mësuar burrin. ‘Kjo duhej ndaluar,’ shkruan ai.
Agjenda : Profesori Erhman pohon kush do që shkroi Timoteun 1 ishte duke u përpjekur për të vënë gratë në vendin e tyre dhe përmendi kopshtin e Edenit, si një shembull të asaj që mund të ndodhë kur gratë janë në krye.
'Autori tha që gruaja të rri e heshtur dhe e nënshtruar, dhe përkujtoi lexuesit e tij se çka ka ndodhur herën e parë kur gruasë i ishte lejuar për të ushtruar autoritet mbi mashkullin, në atë incident të vogël në kopshtin e Edenit.
'Jo, autori argumenton, në qoftë se femrat duan që të ruhen, ato duhet të kenë foshnjat (Tim 1. 2:11-15). "
Pali është i njohur si një nga misoginistët( njeri i urrejtur nga gratë) më të mëdhënjë të historisë, kryesisht të bazuar në këtë pasazh nga Bibla.
Por Profesor Ehrman argumenton se ky emërtim nuk është i justifikuar domosdoshmërisht për shkak se ai nuk ishte njëriu që e shkroi atë.
"Dhe pse e është e rëndësishme kjo? Sepse verseti përdoret ende sot nga drejtuesit e kishës për të shtypur dhe heshtur gratë, "shkruan Profesor Ehrman.
"Pse ka nuk ka gra priftëresha në Kishën Katolike? Pse gratë nuk lejohen për të predikuar në kisha ungjillore konservatore? Pse sot ka kisha që nuk lejonë gratë për të folur?.
"Në asnjë masë e vogël kjo është për shkak se pretendohet se Pali mësoi se gratë duhet të jenë të heshtura, të nënshtruara dhe shtatzëna.
"Përveç se personi i cili mësoi se ky nuk ishte Pali, por dikush që gënjye në lidhje me identitetin e tij, në mënyrë që lexuesit e tij të mendojnë se ishte Pali."
Profesor Ehrman pastaj vazhdon të shkruaj se si Bibla është e mbushur me nevojën për "të vërtetën", por shumë prej shkruesve të saj kishin thënë gënjeshtër.
'Duket se disa prej shkruesit të Dhiatës së Re, të tilla si autorët e Pjetrit 2, Timoteut 1 dhe Efesianëve, mendonin se ishin të justifikuara të përkryer të thonë një gënjeshtër në mënyrë që të thonë të vërtetën, "shkruan ai.
"Por ne sot mund të paktën të vlerësojmë pohimet e tyre dhe të kuptojmë se sa të njerëzishëm dhe të gabueshëm ishin ata


ttp://www.dailymail.co.uk/news/article-1370206/Bart-D-Ehrman-Parts-Bibles-New-Testament-written-pretend-apostles.html?ITO=1490


Jezus Krishti ka paralajmëruar ardhjen e profetit Muhamed’ në Biblën e gjetur në Turqi

''Jezus Krishti ka paralajmëruar ardhjen e profetit Muhamed’ në Biblën e gjetur në Turqi[1]

Një Bibël e vjetër 1500 vjet në të cilën besohet se Jezusi ka parashikuar ardhjen e Profetit Muhamed në Tokë, ka tërhequr vëmendjen e Vatikanit këtë javë.

Papa Benedikti i XVI është treguar të ketë kërkuar të shoh Librin, i cili është mbajtur fshehtë në Turqi për 12 vitet e fundit, sipas the Daily Mail.

Teksti, siç tregohet, kap një vlerë prej $22 milion, thuhet të përmban predikimin e Jezusit për ardhjen e Profetit [Muhamed] mirëpo është shtypur nga Kisha e Krishterë për vite, për shkak të ngjashmërisë së pikëpamjes Islame për Jezusin, i tha gazetës ministri i kulturës dhe turizmit të Turqisë Ertugrul Gunay.

“Në ngjashmëri me besimin Islamik, Ungjilli trajton Jezusin si qenie njerëzore dhe jo një Zot. Ai refuzon idetë e Trinitetit të Shenjtë dhe Kryqëzimin dhe zbulon se Jezusi predikoi ardhjen e Profetit Muhamed, ” raporton gazeta.


“Në një version të Ungjillit, ai thuhet t’i ketë thënë një prifti: ‘Si do të quhet Mesihu? Muhamed është emri i tij i bekuar.’

“Dhe në një tjetër, Jezusi mohoi të jetë Mesihu, duke pohuar se ai do të jetë Ismailit, termi që i referohet një Arabi,” shtoi gazeta.

Sipas raportit, Muslimanët pretendojnë se teksti, ku shumë thonë se është Ungjilli i Barnabas, është një shtesë tek ungjillët origjinal të Markut, Mateut, Lukës dhe Gjonit.

Shën Barnabas është në mënyrë tradicionale i identifikuar si themeluesi i Kishës së Qipros, një i Krishterë i hershëm i cili më vonë u quajt Apostull.

Gunay thotë se, Vatikani ka kërkuar zyrtarisht që ta shoh Librin, të cilin, Turqia e ka zbuluar gjatë një operacioni kundër-kontrabandë në vitin 2000.

Banda është treguar të jetë e fajësuar për kontrabandimin e artikujve të ndryshëm të kapur gjatë operacionit, duke përfshirë edhe Biblën, dhe të gjitha Artefaktet janë mbajtur të sigurta në godinën e Gjyqit në Ankara.

Është mbetur e ruajtur nga afër nga autoritetet përpara se t’i dorëzohet Muzeut Etnografik të Ankarasë ku së shpejti do të vendoset në ekspozim.

Një fotokopje e një faqe të vetme nga Libri lëkur-lidhur, shkronjë-ari, i [dorë]shkruar në gjuhën origjinale të Jezusit Aramishten, thuhet të vlejë 2.4 milion dollarë.

Mirëpo, skepticizëm është shfaqur rreth autenticitetit të dorëshkrimit të lashtë.

Pastori Protestant İhsan Özbek ka thënë se ky version i Librit thuhet të ketë ardhur nga Shekulli i pestë ose gjashtë, përderisa Shën Barnabasi kishte jetuar në shekullin e parë si një nga apostujt e Jezusit.

“Kopja nga Ankaraja mund të jetë shkruar nga njëri nga pasuesit e Shën Barnabas,” i tha ai Gazetës Today Zaman.

“Meqenëse ka rreth 500 vjet në mes të Shën Barnabas dhe shkrimit të Kopjes së Biblës, Muslimanët mund të mbesin të zhgënjyer të shohin se kjo kopje nuk përfshin gjërat të cilat do të dëshironin t’i shihnin … Mund të mos ketë lidhje me përmbajtjen e Ungjillit të Barnabas,” vijoi Özbek.

Mirëpo, dyshimet mund të përfundojnë së shpejti.

Mosha e vërtetë e Biblës, mundet së shpejti të vërtetohet me një skenim shkencor, i tha Daily Mail-it Profesori i Teologjisë Ömer Faruk Harman, me mundësi për të sqaruar nëse është shkuar nga Shën Barnabas ose ndonjëri nga pasuesit e tij.

(Shkruar nga Eman El-Shenawi)

[1] Bëhet fjalë për Isaun alejhis-selam, Profetin e Islamit

Referenca: http://english.alarabiya.net/articles/2012/02/26/197060.html_________________
Ç'do gabim Eshte PSIM - Ç'do psim Eshte MSIM


Edituar për herë të fundit nga LaNiGc në Wed Nov 21, 2012 3:46 am, edituar 1 herë gjithsej
Mbrapsht në krye Shko poshtë
LaNiGc

avatar

Numri i postimeve : 682
Pikët : 2452
Reputation : 291
Join date : 23/03/2012
Mosha : 30
Vendodhja : DIGITAL OCEAN

MesazhTitulli: Re: Fakte dhe Statistika ne ISLAM   Wed Nov 21, 2012 3:45 am

UMMETI I LEXIMIT NUK LEXONShejh Abdul Halim TumijatFalënderimet i takojnë Allahut ndërsa paqja dhe shpëtimi qofshin mbi të Dërguarin e Allahut, Muhammedin, familjen, shokët dhe të gjithë pasuesit e tij!

Konsideroj se janë fjalë të qëlluara për të shënuar simbolikisht fillimin e këtij artikulli ato të Imamit të zgjuar, dijetarit të madh, shkrimtarit, hoxhës Muhammed el-Beshir el-Ibrahimiut, të cituara në ‘Athar’, 1/72:

“Studentët tanë janë përtacë sa i përket hulumtimit, ndërsa hulumtimi është gjysma e 2/3 e dijes. Iu porosis e ju rini e hairi që të lexoni vazhdimisht dhe t’i qaseni atij (leximit). Le të jetë leximi juaj i koordinuar, si kureshtje për ruajtjen e kohës që të kalohet në gjëra të padobishme. Nëse veç doni rezultate, atëherë ja kjo është një prej rrugëve (të realizimit) të tyre!”

Athua vallë si do të ndihej Hoxha sikur të shihte gjendjen e Ummetit tash kur leximi, studimi dhe hulumtimi janë gjëra të huaja për muslimanët?!

Ç’urtësi e ç’mësim do të reflektonin nga sytë e tij sikur të shihte raportet aktuale të studimeve në terren?!

Raporti i parë arab për zhvillimin kulturor i vitit 2007, e të cilin e nxjerr ‘Muessesetu-l-fikri-l-arabijj’ (Instituti i mendimit arab), përmend shifra të tmerrshme sa i përket çështjes së leximit në botën arabe dhe islame. Për vitin në fjalë, për kokë banori, është botuar 1 libër në 12.000 persona (1/12,000), derisa në Angli kjo shifër ka qenë 1/500 ndërsa në Gjermani 1/900. Kjo nënkupton se

përqindja e leximit në botën arabe nuk është hiç më shumë se 4%.

Një raport statistikor tjetër e sjell edhe gazeta kuvajtiane ‘el-Kabs’, e cila thotë se mesatarja e leximit për persona në botën arabe për një vit është vetëm 6 minuta derisa në Evropë dhe Amerikë kjo është plot 200 orë. Edhe gazeta jordaneze ‘errRre’j’ sjell një raport të ngjashëm, sipas të cilit, mesatarja e leximit për person në vit në botën arabe është ¼ e faqes derisa në Amerikë është 11 libra ndërsa në Britani 7 libra. Ummeti, padyshim se ka ngelur në fund të karvanit, aq sa ka bërë të përqeshet edhe nga armiqtë. Një lider i entit sionist duke u tallur me arabët thoshte: ‘Arabët nuk lexojnë, e edhe nëse lexojnë, nuk kuptojnë!’ Kur Volteri qe pyetur për liderët e gjinisë njerëzore, pra për ata që do ta udhëheqin botën, kishte thënë: ‘Ata që dinë të lexojnë!’ Të vërtetën e ka thënë thanësi: Ummeti i ‘Lexo!’ nuk lexon!’

Edhe nëse has në ndonjë lexues a shkrimtar, bën mirë ta pyesësh se çfarë lexon a

ç’shkruan.Sa fjalë të mëdha ka thënë mjeshtri i arabishtes, dijetari Mahmud Shakiri në ‘EtTariku ila Thekafetina’ (Rruga për në kulturën tonë)ndërsa flet për boshllëkun kulturor që po përjeton ummeti dhe për gjeneratën e re të zbrazur tërësisht nga të gjitha elementet (bazat) kulturore të ummetit: ‘Shkrimtari shkruan me lapsin e huaj, filozofi mendon me kokën e tjetrit, historiani jep kritikat për ngjarjet historike me qëndrime krejtësisht të huaja për historinë e tij, artistit i rrah zemra me rrahje të huaja nga trashëgimia e artit të tij...’Shkaqet

Braktisja e leximit nga rinia jonë është një paralajmërim për të keq, për një të ligë të madhe, imazhet e secilës kemi filluar t’i shohim sot ndërsa nesër, në të ardhmen, pasojat do të jenë gjithsesi më të mëdha. Andaj, patjetër se duhet njohur shkaqet e kësaj dekadence, sepse, hapi i parë i shërimit është diagnostikimi i sëmundjes. Konsideroj se ndër këto shkaqe vlen të theksohen:1) Roli dekonstruktiv i medies arabe, që me materialet e saja thuajse është si një skenar i boshatisjes së mendimit islamo-arab nga kultura konstruktive.

2) Përtacia në studim dhe hulumtim. Fatkeqësisht, gjeneratat e reja nuk njihen për lexim. Ata, në fakt, janë viktima të një edukate të shthurur.

Prindërit nuk kanë qenë të vëmendshëm që t’ua mësojnë librin dhe rëndësinë e tij, e lërë më të krijojnë një ambient (familjar) për të.

3) Përvetësimi i planprogrameve të huaja mësimore dhe mospërgatitja profesionalisht e stafit për këto sistemi arsimore. Zërat e reformuesve dhe vullneti e potenciali i aktivistëve sikur janë shuar që të thërrasin në domosdonë e kthimit në planprogramet e duhura për edukimin e

gjeneratave të reja. Ç’argument më i fortë duhet për këtë kur dukuria e braktisjes së shkollës, madje edhe nga periudha e fillores, sa vjen e bëhet më komplekse...

4) Përkufizimi në teknologjinë bashkëkohore. Rinia jonë e kanë varrosur librin ndërsa me kompjuterin kanë lidhur miqësi të fortë, para ekranit të të cilit kalojnë orë të tëra. Sikur këtë teknologji ta shfrytëzonin për të hulumtuar për dije dhe shkencë të dobishme, për libra universitarë, por ja që ata e bëjnë të kundërtën. Librin (book-un) e kanë zëvendësuar me fejsbukun (facebook-un) ndërsa ushqimin e shpirtrave (ar. gidha-el-kulub) me jutubë-n (youtjuben). Statistikat kanë dëshmuar se uebfaqet me të frekuentuara nga rinia arabe janë ato që përmbajnë filma të huaj, muzikë,portale sportive, portale informative, dhe, për fat të keq, edhe faqe pornografike.

5) Braktisja e kërkimit të dijes fetare. Kjo gjë ka ndikuar për të keq, për shkak se marrja me dituri ka dobi të shumta, ndër të cilat edhe shfrytëzimi i kohës në lexim dhe hulumtim. Kur muslimanët shfletonin librat e tefsiret dhe hadithet e Nedhirit (qortuesit, një prej emrave të Muhammedit, alejhis salatu ves selam), ishin në shkallët me të larta ndërsa udhëhiqnin popujt më

të fortë.Si ta zgjidhim problemin?

Problemi nuk është se nuk ka zgjidhje porse duhet një angazhim edukativ më i madh, qoftë në shtëpi, shkollë, xhami, klube: që të gjithë duhet të jemi të vëmendshëm për rrezikun që paraqet abstenimi i rinisë nga leximi dhe studimi.Si mjete konkrete për shërimin e kësaj dukurie do të veçonim:

1) Edukimin e të vegjëlve për lexim, ngase kush mësohet me diç në rini, me të dhe plaket.

2) Nxitja për studim me modele dhe shëmbëlltyra. Kjo është mënyra më e suksesshme. Nëse do të bindesh për këtë, atëherë shiko familjet ku të dy prindërit lexojnë dhe hulumtojnë, atëherë do të gjesh se në të shumtën e rasteve edhe tek fëmijët leximi është bërë pjesë qenësore e aktivitetit të tyre ditor. Studiuesit kanë vërejtur se shkak i largimit të fëmijëve nga libri janë prindërit, ngase ata veprojnë ashtu siç i shohin prindërit, pavarësisht se këto veprime janë apo jo të mira.

3) Sigurimi i librave me tregime për fëmijë dhe leximi i tyre bashkë me ta, sidomos para gjumit.

4) Shoqërimin e fëmijëve në librari dhe panaire të librit për tua dhënë mundësinë që ata të zgjedhin atë që i përshtatet moshës së tyre.

5) Themelimin e një librarie familjare, e cila do të përmbante libra nga më të ndryshmet për fëmijë, kuptohet të dobishëm.

6) Edukimin e fëmijëve që ta bëjnë shprehi kursimin e të hollave për të blerë libra.

7) Caktimi i një orari ditor për të lexuar të gjithë anëtarët e familjes.

Cool Themelimin e klubeve të leximit për të rinjtë.

9) Thirrësit (hoxhallarët) dhe edukatorët duhet tua shpjegojnë rëndësinë e dijes dhe studimit, duke filluar nga studimi i Kur’anit dhe Sunnetit, për të vazhduar më pas me studimin e librave tjerë të dobishëm.

10) Organizimin e garave të dijes, në të cilat ftohen nxënës të moshave të reja të lexojnë libra dhe më pas të prezantojnë rezymenë e tyre. Disa shtete tashmë e kanë bërë një gjë të tillë.

11) Qeveritarët duhet ta luajnë rolin e tyre për ta rikthyer sistemin arsimor në gjendjen e duhur, ngase sistemet e sotme nuk japin dituri dhe as që luftojnë të këqijat.


Përfundimin e këtij artikulli do të doja ta bëj me fjalët e një mendimtari bashkëkohor, Dr. Abdul Kerim Bekkarit, i cili thotë: “Çfarë dallimi ka ndërmjet të diturit dhe analfabetit nëse që të dy nuk lexojnë?!!!”


Allahu bekon për suksese ndërsa Zot pos Tij nuk ka!

Burimi: http://www.islahway.com

_________________
Ç'do gabim Eshte PSIM - Ç'do psim Eshte MSIM
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Sponsored content
MesazhTitulli: Re: Fakte dhe Statistika ne ISLAM   

Mbrapsht në krye Shko poshtë
 
Fakte dhe Statistika ne ISLAM
Mbrapsht në krye 
Faqja 1 e 1

Drejtat e ktij Forumit:Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
 :: RELIGJIONE :: K R I S H T E R I M I :: I S L A M I-
Kërce tek: